Υπάρχει όρεξη για άμυνα;

Υπάρχει όρεξη για άμυνα;


Την πρώτη αγωνιστική ο Ολυμποιακός στον 4ο όμιλο του Εuropa League και ο ΠΑΟΚ στον 7ο όμιλο του Europa Conference League έπρεπε απέναντι στην Αντβέρπ και στην Λίνκολν αντίστοιχα να κάνουν απλά τη δουλειά τους και να κερδίσουν. Τα κατάφεραν, όχι πάντως εύκολα. Απόψε η δουλειά του Ολυμπιακού είναι πολύ πιο δύσκολη διότι η Φενέρ που τον περιμένει στην Πόλη είναι πρώτη στο πρωτάθλημα Τουρκίας και θέλει και διάκριση και στην Ευρώπη: την ψάχνει καιρό. Για τον ΠΑΟΚ η βραδιά λογικά θα ναι πιο εύκολη από όσο ήταν στο Γιβραλτάρ. Στον όμιλό του υπάρχει μόνο μια ομάδα. Η Κοπεγχάγη.

Σαν να παίζει κόντρα στην ίδια ομάδα

Τα ματς στην Τουρκία για τον Ολυμπιακό είναι σχετικά απλά και χωρίς πολλά μυστικά: ο Ολυμπιακός που δεν έχει αγωνιστεί με τη Φενέρ, νομίζεις ότι παίζει πάντα αντίπαλος με την ίδια ομάδα, μια ομάδα με καλούς κυνηγούς που όμως έχει πρόβλημα αν δει αντιστάσεις που δεν περιμένει. Αν το ματς της το κάνεις εύκολο, δεν σου χαρίζεται.

Για να μείνω σε όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια επισημαίνω πως όταν ο Ολυμπιακός στην Τουρκία δεν δεχτεί γκολ επιστρέφει στην Ελλάδα με νίκη: το κανε με την Οσμανισπόρ το 2017 και Μπασακσεχίρ το καλοκαίρι του 2019 – όταν είχε προπονητή τον Πέδρο Μαρτίνς. Όταν δέχεται γκολ χάνει, συνήθως γιατί το γκολ το δέχεται νωρίς. Σε δυο ματς με τη Γαλατά, το 2003 και το 2007, έχανε με 1-0 πριν ολοκληρωθεί το εικοσάλεπτο και το 2017 από την Μπεσίκτας έχανε στο 22΄ με 2-0 γιατί ο Αμπουμπακάρ και ο Μπάμπελ είχαν τρελάνει την τότε άμυνά του – που δεν ήταν κι από τις καλύτερες της ιστορίας του.

https://i1.prth.gr/images/963x541/files/2021-09-17/osfp345.jpg

Όλα αυτά τα προηγούμενα (καθώς φυσικά και η λογική…) λένε ότι για να κάνει αποτέλεσμα ο πρωταθλητής απόψε πρέπει να παίξει άμυνα της προκοπής – πράγμα που φέτος εκτός έδρας στην Ευρώπη έκανε μόνο στο Μπακού, όταν εμφανίστηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους μισούς βασικούς του εκτός αποστολής. Στη Βουλγαρία με την Λουντογκόρετς και στην Μπρατισλάβα με την Σλόβαν δέχτηκε δυο γκολ. Αν του συμβεί κι απόψε, ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα δεν έχει. Οσα μικροπροβλήματα και να έχει η Φενέρ του Βίκτορ Περέιρα είναι δύσκολο να δεχτεί τρια γκολ από τον Ολυμπιακό – μακάρι να κάνω λάθος.

Εφερε ένα Κορεάτη  

Πως παίζει μια ομάδα καλή άμυνα; Ας μην το κάνουμε αστροφυσική. Η μια περίπτωση είναι να προσθέσει ο προπονητής της στην άμυνα ένα μπακ παραπάνω και να παίξει πίσω με τρεις: το κάνει στη Φενέρ ο Περέιρα. Για να διορθώσει τις περσινές αμυντικές ανορθογραφίες της Φενέρ ο κάποτε προπονητής του Ολυμπιακού έκανε το καλοκαίρι μια ψαγμένη μεταγραφή φέρνοντας τον Κορεάτη Μιν Τζάε Κιμ στην Τουρκία από την Μπενζίν: τον τοποθέτησε δίπλα στους γνωστούς μας Αζίζ και Σαλάι και κάτι διόρθωσε.

Αυτή η τριάδα στα μετόπισθεν του επιτρέπει να χρησιμοποιεί στα άκρα σχεδόν πάντα παίκτες που είναι κανονικά εξτρέμ, όπως ο Ολλανδός (τουρκικής καταγωγής) Φερντί Καντιόγλου. Η δύναμη της Φενέρ είναι ωστόσο η γραμμή κρούσης. Εκεί υπάρχουν ο Βαλέντσια, που πέρασε χρόνια στην Πρέμιερ λιγκ, ο Ρόσι από την Ουρουγουάη και την σχολή της Πενιαρόλ που ακόμα κομμάτι ψάχνεται, ο Γερμανός Μέργκιμ Μπερίσα που πήρε ένα μεγάλο συμβόλαιο το καλοκαίρι αλλά δεν βοηθά όσο οι Τούρκοι θα θελαν και φυσικά ο Οζίλ, που λατρεύεται και που όλοι τον ψάχνουν σε κάθε φάση. Αλλά για να κάνουν όλοι αυτοί τη διαφορά χρειάζεται να κάνει δουλειά η άμυνα: αυτός είναι ένας κανόνας που ξέρει καλά κι ο Μαρτίνς για αυτό και δεν ξεχνά ποτέ το 3-4-3 κι ας του λένε πως δεν ταιριάζει στην ομάδα κι άλλα τέτοια τρελά.

Αν ο Οζίλ δεν ξεκινήσει θα παίξει λογικά από την αρχή ο Πέλκας και θα αναλάβει περισσότερες οργανωτικές πρωτοβουλίες ο Γουστάβο που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από την ενδεκάδα και που παρά τα χρονάκια του παραμένει καλός παίκτης. Και για αυτό το λόγο το τρέξιμο στη μεσαία γραμμή είναι απόψε απαραίτητο.

https://www.gavros.gr/photos/w_930px/articles/202107/3222544.jpg

Τρεις αλλά να τρέχουν

Ενας απλός τρόπος υπάρχει για να παίξει μια ομάδα καλή άμυνα χωρίς να προσθέσει επιπλέον αμυντικούς είναι να προστατευθούν οι στόπερ με τρεις μέσους και να στοχεύσει ο προπονητής τους παίκτες του αντιπάλου, που έχουν την υποχρέωση να κατεβάσουν τη μπάλα και να δημιουργήσουν: σε αυτή την περίπτωση ο Ολυμπιακός χρειάζεται τρία χαφ (τον Μπουχαλάκη, τον Μαντί Καμαρά και απόντος του Εμβιλά λογικά τον Κουντέ) αλλά κυρίως χρειάζεται την ενέργεια τους: θέλω να πω πως αν τους έχεις στο γήπεδο κι απλά περπατάνε, θα γίνει ό,τι είδαμε και με την Αντβέρπ δηλαδή θα μοιάζουν οι αντίπαλοι χαφ πυραυλοκίνητοι. Η Φενέρ δεν χρειάζεται πολλές φάσεις για να σκοράρει, όπως οι Βέλγοι: ας το χουμε στα υπόψιν μας.

Σε ματς σαν το αποψινό παίζουν όχι απλά αυτοί που μπορούν, αλλά αυτοί που μπορούν να τρέξουν. Εγώ λέω ότι σε ένα τέτοιο σχήματα (4-3-3) είναι καλοδεχούμενος ο Κουντέ, αρκεί να πάει λίγο πιο πίσω από ότι συνήθως ο Μαντί και να του αφήσει και κομμάτι τη μπάλα, όπως είδαμε να γίνεται με τη Νέφσκι στο Μπακού και στο Καραϊσκάκη με τον Απόλλωνα. Μέχρι τώρα κάθε φορά που έπαιξαν μαζί ο Κουντέ κι ο Μαντί Καμαρά ο Κουντέ στριφογυρίζει προσπαθώντας να είναι χρήσιμος, αλλά τη μπάλα την παίρνει λίγο. Λίγο την παίρνει κι ο Αγκιμπού Καμαρά αλλά δεν την θέλει και πιο πολύ. Για αυτό και παίζει περισσότερο.

Εμπειρία και ταχυδύναμη  

Διαβάζω ότι ο Μαρτίνς έχει λέει άλλου είδους διλήμματα. Τον απασχολεί αν θα παίξει ο Ελ Αραμπί ή ο Τικίνιο, σκέφτεται που θα βάλει τον Αγκιμπού Καμαρά, προβληματίζεται για το αν θα παίξει ο Ονιεκούρου κτλ. Δεν θέλω να τα πιστεύω αυτά: μόνο κριτήριο για τη σύσταση της αρχικής ενδεκάδας πρέπει να είναι σε ό,τι αφορά τη γραμμή της επίθεσης η εμπειρία και σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεσαία γραμμή το τρέξιμο και η δυνατότητα για πρέσινγκ – αυτό που λένε «ταχυδύναμη». Στα μάτια μου ο Βαλμπουενά (που έχει περάσει από εκεί), Ελ Αραμπί (αν είναι καλά) και ο Μασούρας (που έχει ήδη σκοράρει στην Πόλη) είναι απαραίτητοι. Κι ευτυχώς υπάρχουν και αλλαγές. Και μάλιστα πέντε.

https://www.naftemporiki.gr/fu/p/1776412/638/399/0x0000000001b923ae/2/razban-loutseskou.jpg

Περιμένοντας την Κοπεγχάγη  

Πιο εύκολο είναι το βράδυ για τον ΠΑΟΚ. Η Σλόβαν που είδαμε με τον Ολυμπιακό δεν είναι ομάδα: είναι σάκος του μποξ. Η ομάδα του Βάις είναι αδύναμη στο ψηλό παιγνίδι, δεν της είναι εύκολο να ανοίξει κλειστή άμυνα, δεν μοιάζει ικανή να κρατήσει το μηδέν. Το μόνο πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ότι εντός έδρας δεν έπαιξε καλά ούτε με τη Μποέμινας, ούτε με τη Ριέκα, ούτε με τον ΠΑΣ. Αλλά μετά το θρίαμβο κόντρα στην ΑΕΚ αυτά ουδείς τα θυμάται. Στα μάτια μας έχουμε όλοι την καλή δουλειά που έκαναν την Κυριακή ο Σβαπ, ο Ντούγκλας Αουγκούστο και ο Κούριτς στη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ: αν αυτοί κάνουν ένα ανάλογο παιγνίδι ο ΠΑΟΚ θα καθαρίσει τη Σλόβαν από το πρώτο ημίχρονο. Νομίζω μάλιστα πως είναι και ευκαιρία να ξεμπλοκαριστεί ο Ζίφκοβιτς, να πάρει ανάσες ο Μπίσεσβαρ και να αγωνιστεί από την αρχή ο Ακμπομ. Με τη Σλόβαν επιτρέπονται τα πάντα, αρκεί μια ομάδα να έχει το μυαλό της στο γήπεδο.  

Ανακεφαλαιώνω. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται την άμυνα του: απόψε ο καλός Σεμέδο π.χ θα ήταν απαραίτητος. Χρειάζεται επίσης ένα καλό παιγνίδι από τον έμπειρο τερματοφύλακά του (όχι σαν αυτό στην Τρίπολη) και χρειάζεται και χαφ με όρεξη για τρέξιμο. Ο ΠΑΟΚ πρέπει απλά να βάλει γκολ…